Check-up tetkiklerinin yaygınlaşması ve tıbbi teknolojinin ilerlemesi neticesinde insan vücudu artık daha sık büyüteç altına yatırılıp incelenmektedir. Bu sayede pek çok hastalığın erken teşhisi ve tam tedavisi mümkün olmaktadır. Ancak incelemelerde ortaya çıkan bir takım bulgular aslında zararsız olmasına rağmen tedirginliğe sebep olmaktadır. Safra kesesinde poliplerin olduğu zaman zaman ultrasonografi raporlarında yazılmakta ve bu da zihinlerde soru işaretlerine yol açmaktadır.

POLİP NEDİR?

Sindirim sisteminin iç yüzünü döşeyen mukoza isimli tabakadaki hücrelerin bulunduğu yerde büyüyüp minik biryumru oluşturmasına polip adı verilir. Safra kesesi içinde gerçek polipler (adenomatöz polip) çok nadiren oluşabilir. Oluşan poliplerin çapı büyüdükçe habaset kazanma (kanserleşme) ihtimali ortaya çıkar. Genellikle çapları 10 milimetre üstünde olan poliplerin risk taşıdığı kabul edilir. Günümüzde ultrasonografi cihazları çok geliştiği için polipler daha çok küçük boyuttayken tesbit edilebilmektedir Ultrasonografi ile bulunan ve safra kesesi iç yüzünde çıkıntı yapan yumruların büyükçe bölümünün aslında gerçek polip olmadığı ve mukoza içine yapışan yağ topakları (kolesterol polibi) olduğu meliyatla safra kesesi çıkartıldıktan sonra anlaşılır.

SAFRA KESESİ POLİPLERİ NE TÜR ŞİKAYETLERE YOL AÇAR?

Gerçek polipler ve kolesterol polipleri genellikle bir şikayete sebep olmazlar. Bazen kolesterol polibi adı verilen yumrular küçük safra kesesi taşları gibi karın ağrısı ve hatta pankreatit sebebi olabilirler.

SAFRA KESESİ POLİBİ TESBİT EDİLDİĞİNDE NE YAPILMALI?

Şikayete (ağrı) yol açmış (semptomatik) veya komplikasyon yapmış (pankreatit) safra kesesi poliplerinde boyut ne olursa olsun ameliyat ile tedavi esastır. Bu durumda laparoskopik yöntemle safra kesesi alınır (Bakınız Laparoskopi) Tesadüfen bulunan sessiz (semptomatik olmayan) safra kesesi poliplerinde milimetreden küçük olanların pek önem taşımadığı kabul edilir. Yıllık ultrasonografi incelemeleri ile büyüme olup olmadığı takip edilir. 5-10 milimetre arasındaki poliplerde önceleri üçer aylık ultrason takibi yapılır. Büyüme gözlenmiyorsa takip aralığı açılır. 10 milimetre üstü poliplerde mikroskopik kanser odağı taşıma riski yüksek olacağı düşüncesi ile genellikle takip yapılmadan ameliyat kararı verilir ve genellikle laparoskopi ile safra kesesi alınır. (Bakınız Laparoskopi).